Acasă Arta de a fi părinți Reguli pentru stabilirea regulilor

Reguli pentru stabilirea regulilor

464
0
DISTRIBUIȚI

Reguli pentru stabilirea regulilor
   Am auzit expresiile “cât stai în casa mea faci ce spun eu” sau “copilul meu nu are nicio regulă, vreau să fie independent”, dar oare care e cea mai bună varianta de a crește un copil?
Impunerea prea multor reguli poate duce la nesiguranța copilului de a lua propriile decizii, devenind adultul yesman. Pe de altă parte fără niște reguli clare nu se poate descurca în societatea care funcționează după legi.
   Cel mai indicat, cred eu, este alegerea unei variante de mijloc. Nu trebuie să fii exegerat în a impune reguli, dar nu cred că face bine nici faptul  ca un copil să nu fie crescut după un anumit sistem de valori.
   Evident, în primul rând, trebuie să ținem  cont de vârsta copilului atunci când impunem reguli pentru că nu este deloc realist să îi ceri unui copil de doi ani să își spele farfuria din care a mâncat, de exemplu.  Pe măsură ce copilul crește se vor schimba și regulile, iar cele impuse înainte vor deveni obișnuință (spălatul pe dinți, de exemplu, dacă la început este o regulă ca în fiecare seară să se spele pe dinți, în timp va deveni un obicei).
   Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este să explicăm copilului de ce trebuie să facă un anumit lucru, nu să spunem doar “pentru că așa spun eu”. Fă-l să înțeleagă de ce trebuie să facă sau să nu facă un anumit lucru. Eu am terminat facultatea de Asistență Socială, iar la materia “Protecția copilului” aveam o profesoară de la care eu am învățat tare multe. Ea ne spunea că fetelor ei le spune, atunci când merg la cumpărături, că au voie să își aleagă un singur lucru. Atât! Fie e că e vorba de ceva dulce sau de o jucărie, dar fiecare își alegea câte un obiect. Crescând, fetele au considerat că nu este corect ca ele să își aleagă doar câte un lucru, iar mama lor să umple coșul și s-au revoltat. Atunci ea le-a explicat că din făina pe care o cumpără le face lor clătite, cu zaharul le îndulcește și lor ceaiul pe care îl beau dimineața, etc. Am dat acest exemplu pentru că ea putea spune scurt “eu muncesc pentru acești bani, ori vă alegeți un singur produs, ori nu vă mai luați nimic”, dar în schimb a preferat să stea jumătate de oră și să le explice cum fiecare produs din coș este utilizat în folosul lor.
   Ca o a treia recomandare a mea este ca și tu să respecți reguli și să îți respecți promisiunile pe care i le faci copilului. Despre cât de importantă este puterea exemplului am mai vorbit și în alte articole. Bineînțeles trebuie să îți ții promisiunea și atunci când vine de vorba de nerespectarea regulilor impuse de tine. Așa cum și regulile trebuie formulate realist, așa trebuie făcute și consecințele nerespectării lucrurilor asupra cărora v-ați înțeles (nu îi spune copilului tău: “nu te mai las niciodată să ieși din casă” pentru că este clar că acest lucru este imposibil).
   Cam atât pentru astăzi. Sper că vă sunt de folos sfaturile mele, spuneți-mi cum procedați voi cu copiii voștri, ce a funcționat și ce nu!

Roxana Jibotean