Acasă Fragmente de viata „Fragmente de viață” ep. 17 „Viața femeii la 40 ani”

„Fragmente de viață” ep. 17 „Viața femeii la 40 ani”

565
0
DISTRIBUIȚI

   Ca să fim în clar de la bun început, orice vârstă are avantaje şi dezavantaje. Mai ales în cazul femeilor.
   La 40, în fine, lucrurile devin mai simple. Şi, da, mult mai… avantajoase. Pentru că viaţa nu se termină la 40 de ani. Uneori, tocmai atunci începe.
   În tinereţe, aveai obiceiul să cauţi aprobarea altora, iar criticile şi conflictele te speriau. Acum, la 40 de ani, ai încredere suficientă în tine încât nu îţi mai pasă de ce cred alţii despre relaţiile tale, despre felul în care te porţi cu copiii tăi, despre cariera ta şi despre felul în care te îmbraci. Dacă nu le place, e ok, problema lor, nu te mai deranjează.
Se spune că la vârsta asta începe să scârţâie sănătatea. Şi că apar ridurile. Şi că se lasă pielea pe ici, pe colo. Şi câte şi mai câte alte nenorociri! De fapt, la 40 de ani ştii exact cum stai. Ştii ce boli ai putea avea şi, mai ales, cum să le ții sub control. Eşti mai conştientă de nevoile corpului tău şi, ştiindu-le de atâta vreme, eşti deja avertizată de mici semnale când să iei măsuri, când să te duci la medic.
   Până acum, ai experimentat, mai mult ca sigur, dragostea înflăcărată, dar şi decepţiile. Eşti mai atentă la stabilitate decât la deja clişeizaţii fluturaşi în stomac.
   Odată cu vârsta, se atenuează şi complexele, dispar prejudecăţile, aşa că lucrurile se
desfăşoară mult mai natural, mai fără fereală, cu mai multă pasiune. Şi nici pericolul de a nu fi perfectă nu mai există, pentru că, la 40 de ani, cine se mai gândeşte la perfecţiune?!
   După 40 de ani, nivelul testosteronului din corpul femeii începe să crească. Asta duce, evident, la creşterea libidoului. Tabăra opusă – aşa-zişii hormoni materni precum estrogenul şi oxitocina – bate în retragere. Astfel, scade dorinţa de a le face pe plac celor din jur şi creşte tendinţa de a se pune ea şi nevoile ei pe primul plan.
   În mod normal, la vârsta asta, copiii sunt deja mari, nu mai ai tu responsabilitatea viitorului lor. Poate o vorbă bună, poate un pic de ajutor… S-ar zice că de-acum ai mult mai mult timp pentru tine, pentru povestea ta de dragoste.
   Sincer, în afară de trecerea anilor şi apropierea de celălalt capăt, eu nu cred că e ceva rău la 40 de ani. Este ca un final de vară, când toate sunt pârguite, împlinite, soarele e blând şi ploile răcoritoare, când lumina filtrată face femeile mai frumoase şi bărbaţii – uşor de cucerit. Asta însă cu o condiţie: să fii împăcată cu vârsta ta, să nu stai să te văicăreşti la apariţia fiecărui rid sau fir de păr alb, să rămâi tot timpul conectată la nou, la ce se întâmplă în jurul tău, să ştii să te bucuri de ce-ţi oferă prezentul şi viitorul şi să nu te jeleşti după trecut.

*L.G.