Acasă Fragmente de viata „Fragmente de viață” ep. 10 „Teama de despărțire”

„Fragmente de viață” ep. 10 „Teama de despărțire”

237
0
DISTRIBUIȚI

       Într-o despărţire, nimic nu este alb sau negru. Cu cât despicăm mai mult firul în patru, cu atât este mai dificil de tras o concluzie. Şi asta pentru că mintea nu obseşte niciodată să găsească argumente atât pro cât şi contra. Înaintea unei despărţiri există un număr egal de motive pentru care ar dori să rămână în relaţie dar şi să plece.
        Care este, aşadar, cel mai des întâlnit motiv pentru care cuplurile ajung să îşi dorească să se despartă?
       Frica de ataşament dar şi anxietatea asociată cu ideea de respingere sau abandon.
      Alte motive includ distanţa emoţională, minciuna, lipsa de respect, violenţa, lipsurile materiale sau aşteptările înşelate (de exemplu, prin…înşelat).
Persoanele căsătorite, în general, rămân în relaţie din obligaţie, din cauza responsabilităţilor familiale dar şi fricii de incertitudine. Cercetătorii au numit această anxietate “FOBU – Fear of Breaking Up”, adică teama de despărţire. Orice fel de om poate suferi de FOBU, indiferent de statutul social, financiar, religie, sex şi aşa mai departe. Este vorba de persoane care se tem de despărţire pentru că simt că nu pot fi singure, nu pot face faţă schimbărilor din viaţă, cu toate că se află în relaţii nefericite.
    În cazul cuplurilor necăsatorite, lucrurile sunt diferite. Partenerii rămân într-o relaţie pentru că se simt atraşi de personalitatea celuilalt sau de legătura lor emoţională puternică.
    Chiar dacă ajungi la despărţire, important este cum trăieşti acest moment. Nu uita că fiecare persoană care apare în viaţa noastră – mai ales cele cu care dezvoltăm relaţii apropiate este acolo pentru un motiv: să ne înveţe ceva despre noi şi să înveţe ceva despre ea. Amândoi evoluaţi. Atunci când aveţi ritmuri diferite sau când aţi învăţat ceea ce aveaţi de învăţat, relaţia se poate rupe.

 

*L.G.