Acasă Arta de a fi părinți Etichetele se pun pe lucruri, nu pe oameni

Etichetele se pun pe lucruri, nu pe oameni

339
0
DISTRIBUIȚI

  Etichetele se pun pe lucruri, nu pe oameni

Noi nu venim pe lumea asta cu un suflet rău.
Când ne naștem nu suntem răutăcioși, nu știm să îi judecăm pe cei din jurul nostru și nu știm să ne comportăm urât cu ceilalți. Aceste lucruri negative sunt deprinderi pe care ni le însușim de-a lungul anilor, din cum suntem învățați să ne comportăm și să gândim, din experiențele pe care le trăim, din ceea ce vedem la cei care sunt exemple pentru noi.
Peste tot, în jurul nostru, vedem că se pune mai mult accent pe felul în care arată o persoană, nu pe faptele pe care le face. Din păcate ne definește felul în care arătăm, nu felul nostru de a fi.
Haide ca noi să ne învățăm copiii să gândească diferit! Haide să îi ajutăm să descopere lucrurile pozitive la ceilalți! Ce contează că este prea gras sau prea slab colegul de școală? Cât de important este că alt copil este scund sau  înalt? Ce rost are să îi învățăm să pună etichete? La ce le folosește? Gândește-te înainte să îi judeci pe ceilalți că acela criticat de tine poate fi copilul tău! Poate așa va fi și el judecat de alții… nu te doare sufletul când ai în față imaginea asta?
Ok… sunt sigură că niciun părinte nu spune copilului lui să îi judece pe cei din jur… problema apare că noi le dăm exemplu prin felul în care vorbim de ceilalți.
Este extrem de important și felul în care îi vorbești copilul tău pentru că ești oglinda lui și cum îi spui tu că e, așa se va vedea și el. Dacă mereu îl critici va simți și el nevoia să îi critice pe ceilalți, dacă tu îi vorbești urât așa va face și el… dar cum ar fi lumea dacă mereu i-am încuraja și le-am vorbi frumos? Îți poți imagina?
O lume mai bună o creem noi prin ceea ce lăsăm în urma noastră… tu ești mulțumit de ceea ce rămâne după tine dacă mâine vei pleca de pe acest Pământ?

Recomandare film: WONDER – un film emoționant, care m-a inspirat să scriu acest articol!

Roxana Jibotean