Acasă Invata sa traiesti Cum te ajuta creierul sa te minti singur

Cum te ajuta creierul sa te minti singur

116
0
DISTRIBUIȚI

Cum te ajuta creierul sa te minti singur

Traim vremuri ce ne ofera acces nelimitat la cunostinte, utilizam zilnic aplicatii care ne bombardeaza cu o multitudine de informatii impachetate cat mai atractiv pentru a crea tentatia accesarii acestora. Desi simtim ca selectam constient ceea ce consideram important pentru noi, creierul alege sa nu ne dezvaluie totul atunci cand repercursiunile ar putea fi negative.
Avand acces la o gama larga de informatii avem certitudinea ca aceas fapt ne ajuta sa conturam si sa luam decizii mai bune. Realitatea este cu totul alta. Oamenii nu cauta mereu informatii. Uneori le evitam tocmai pe acelea care ar putea sa ne ajute sau sa fie folositoare. Fiecare dintre noi stie cu aproximatie cati bani a cheltuit in ultima saptamana, insa apare tendinta de a evita verificarea contului bancar pentru a vedea cat ai cheltuit cu cap si cati bani au fost cheltuiti in momente de impulsivitate. Informatia este chiar acolo, dar pur si simplu nu doresti sa o cunosti. A nu cunoate poate genera anumite consecinte.
Acest fenoment psihologic se numeste “Evitarea activa a informatiei”. Adica eviti intentionat o anumita informative atunci cand sti ca aceasta exista, are consecinte ce pot avea un impact asupra ta si totusi alegi sa o ignori.
O cercetare realizata in cadrul universitatii Carnegie Mellon a descoperit faptul ca oamenii dezvolta o varietate de strategii pentru a evita informatiile si o fac pentru a se proteja. Evitam informatiile ce ar putea crea discomfort. Nu vrem sa stim cate calorii se gasesc in inghetata preferata pentru ca arata prea bine si ne face placere sa o savuram. Toti evitam sa luam in considerare aceste informatii pentru ca avem nevoie sa ne simtim bine.
Dar ce se intampla atunci cand evitam cunoasterea unor consecinte serioare, cum ar fi cele medicale?
Apar situatii ca acelea cand banuim ca ceva nu este in regula cu starea noastra de sanatate, parca ne simtim ciudat, insa evitam un control medical, tocmai pentru ca dorim sa evitam consecintele care ar putea cuprinde noi drumuri la medic si cutii de medicamente destinate unor luni de zile. Acest fenomen se numeste “Bula optimismului”, zona de confort din care este foarte neplacut sa iesim. Nimeni nu doreste ca acel echilibru pe care noi il consideram realitatea perfecta, sa fie deranjat.
Din aceasta cauza oamenii evita sa treaca prin acele analize realizate pentru a depista predispozitia la cancer, chiar si atunci cand stiu ca exista riscul dezvoltarii acestei afectiuni datorita istoricului familial. Toata lumea doreste sa traiasca cat mai mult in “Bula optimismului”, dar asta inseamna ca nu cunosti realitatea in totalitate.
Chiar daca informatia este chiar acolo, cautam sa stim ceea ce dorim, nu ceea ce este corect sau real. Aceasta strategie functioneaza ca un mecanism de protectie a credintelor pe care le avem. Ani de zile lucram pentru a dezvolta strategii mentale si comportamentale care sa ne sustina functionarea. Schimbarea acestora necesita timp, energie si uneori poate crea stari de stres, incertitudine si anxietate.
Este mai usor sa contrazicem ceea ce stim de o viata, dar nu este tocmai benefic.
sursa foto google.com
G.A.