Acasă Femina CUM STRUCTUREZI UN DISCURS?

CUM STRUCTUREZI UN DISCURS?

5
0
DISTRIBUIȚI
Cu siguranta, fiecare dintre noi ajungem la un moment dat in viata sa tinem un discurs in fata unei audiente, fie ca e vorba despre un examen oral, fie ca avem o slujba care implica prezentari. Cea mai mare problema pe care o poti intampina este sa te pierzi cu firea si sa ai trac exact in momentul in care te trezesti singura in fata unui grup de oameni care te asculta. Vei trece peste orice emotie, daca esti in deplin control pe ceea ce ai de prezentat si iti pregatesti discursul ca la carte. Iata cum:
1. Intreaba-te care este ideea principala pe care vrei s-o evidentiezi si fa o mica schema, inainte de a scrie discursul. Schema trebuie sa contina urmatoarele elemente:
Ideea principala: Ce vreau sa pun in evidenta?
Obiectiv: Ce vreau ca oamenii sa invete din discursul meu?
In cazul obiectivului, trebuie sa iei in calcul maxim 3 idei in jurul carora sa iti structurezi discursul, idei cat de cat simple, pentru ca publicul tau sa ramana cu ceva in minte dupa prezentarea ta.
2. Discursul trebuie sa fie structurat dupa urmatoarea schema:
Introducere
rezumatul ideilor pe care doresti sa le expui
introducerea trebuie sa fie scurta pentru a nu plictisi lumea: despre ce este discursul si de ce e atat de interesant acel subiect
Corpul discursului
Trebuie sa contina definirea subiectului: de ce te pasioneaza acest subiect + avantaje si dezavantaje. Poti folosi detalii de background care sa explice mai bine anumiti termeni, dar asigura-te ca formulezi propozitii scurte si cat mai coerente.
Concluzie
Rezuma toate ideile pe care le-ai expus, pentru a reaminti publicului caracteristicile subiectului despre care ai vorbit.