Acasă Magia Frumusetii Cugireancă de succes internațional

Cugireancă de succes internațional

4085
0
DISTRIBUIȚI

Interviu cu Ioana Sămărghițan

Sunt extrem de fericită să descopăr suflete frumoase. Ioana Sămărghițan e una dintre acele persoane care îți merg direct la inimă, caldă, optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze şi o vorbă bună pentru oricine. Cugireancă stabilită în Italia, a decis să-şi urmeze cel mai mare vis şi anume acela de a fi designer. Săptămâna acesta şi-a lansat colecția online, realizare pe care a dorit să o împărtăşească cu noi.

Andrada Crețoi: De când a început pasiunea ta pentru design?
Ioana Sămărghițan: Pasiunea mea pentru design a început undeva în jurul vârstei de 3 ani, când am avut primul contact cu creionul și caietele “studențești”, ale părinților mei, rămase de la școală. Acolo am desenat “fete” și de acolo am avut și primele felicitări și încurajări, din partea familiei, care întrezărea un talent, prin comparațiile pe care le făceau cu desenele altor copii.
A.C.: Povesteşte-ne despre pregătirea ta în domeniu.
I.S.: Pasiunea mea pentru design a continuat pe tot parcursul copilăriei și s-a oprit la un moment dat, când am avut prima dezamăgire: părinții mei au hotărât să urmez studiile, la Colegiul Național “David Prodan”, unde din păcate nu am reușit să-mi găsesc locul. Caietele mele, se umpleau de desene, în locul temelor și în anul 2 de liceu, profesorii mi-au chemat părinții la școală și așa am reușit să ajung la liceul de Muzică și Arte Plastice, în Alba Iulia.
După liceu un alt eșec l-am avut, când am dat la facultatea de Arte din Oradea și nu aveam toate “necesarele”…acum 20 de ani, nu erau suficiente doar aptitudinile și talentul.
Am renunțat la tot și următorii aproape 20 de ani, am lucrat în alt domeniu total diferit și între timp am plecat in Italia.
A.C.: De ce ai ales Italia?
I.S.: Italia e țara în care trăiesc de 16 ani, unde mi-am format o familie. Mi-ar fi plăcut să-mi pornesc activitatea în România, chiar m-am gândit la un moment dat… doar că acum mi-ar fi foarte greu… dar nu exclud ideea pe viitor. În planurile mele, există mai multe opțiuni de prezentări în România.
A.C.: Când ai înființat Straiu’?
I.S.: L-am înființat în 18 mai 2018 ,ca activitate internațională și după 2 săptămâni am reușit să înregistrez și marca la minister. O mare bucurie pentru mine este și că este prima marcă de acest gen, în Italia.
A.C.: Ce înseamnă acestă firmă, pentru tine?
I.S.: Straiu’ este în primul rând, un mare vis împlinit! O satisfacție extraordinară! O împlinire profesională! Înseamnă și multă muncă și mari sacrificii.
A.C.: De unde te inspiri în creațiile tale?
I.S.: Mă inspir din costumul tradițional românesc. Broderia exclusiv românească pe croiuri moderne. Aleg cu mare grijă materialele și prefer să lucrez pe cele naturale. Broderia exclusivă, cu mătase de Madeira.
A.C.: De ce folclorul?
I.S.: Folclorul românesc are o eleganță extraordinară, broderia cea mai rafinată și e un izvor nesecat de inspiratie…și probabil și pentru că sunt româncă.
A.C.: Cât durează să transpui un desen într-un articol vestimentar?
I.S.: Depinde un pic de starea mea de spirit. Uneori un desen foarte elaborat rămâne mai mult timp, pe hârtie, în timp ce o schiță banală reușesc să o pun imediat pe manechin.
A.C.: Cine te mai ajută în acest proces?
I.S.: Mă ajută toată familia mea. Fetița mea desenează, are deja idei clare pe care bineînțeles le punem în practică. Soțul meu a învățat cu mine pas cu pas, broderia computerizată… dar cel mai mare ajutor îl primesc de la mama, care este o croitoreasă excepțională!
A.C.: Când are loc lansarea oficială şi ce ai pregătit pentru acest eveniment?
I.S.: Despre lansarea oficială pot să-ți spun doar că va avea loc în România, fără prea multe detalii. Zilele astea am pornit cu prima colecție de vară, o colecție pe in, cu o broderie delicată pe care o puteți vedea pe pagina mea oficială de Facebook și Instagram “Atelier Straiu’ Ioana Samarghitan” şi în curând și pe site-ul online.
A.C.: Când aduci Straiu’ în România?
I.S.: Anul acesta o să aduc Straiu’ în România! Cu o colecție nouă, la care deja am inceput să lucrez. Mai multe detalii nu pot să dau. O să fie o surpriză!
A.C.: Unde te pot găsi clienții?
I.S.: Atelierul meu e în Affi, provincia Verona şi pot fi contactată prin email: straiu@yahoo.com, messenger sau whatsapp (00393402313106).

Vă invit să urmăriți galeria foto, pentru a vă încânta simțul vizual.

Andrada Crețoi  Cugir Media