Acasă Arta de a fi părinți Ce nu ni se spune despre tinerii din ziua de azi?!

Ce nu ni se spune despre tinerii din ziua de azi?!

1544
1
DISTRIBUIȚI
tinerii din ziua de azi
tinerii din ziua de azi

        Tinerii din ziua de azi!!!

    “Tinerii din ziua de azi nu au în cap decât smartphone și tehnologie,  nu mai știu altceva”… de câte ori ai auzit zicându-se asta?
    Îți mărturisesc că necunoscându-i și judecând doar după ce vedeam din exterior, și eu credeam la fel. Asta până am ajuns să cunosc o parte din  “tinerii din ziua de azi” și să lucrez cu ei. Am avut o surpriză mai mult decât plăcută când am ajuns să interacționez cu o parte din elevii  care se implică în acțiunile Asociației “Ține de Tine!”.
    Tinerii din ziua de azi sunt cei care fac voluntariat 10 ore pe zi, dacă li se cere, sunt cei care nu se plâng că este prea mult de lucru (chiar dacă este enorm de muncă la un eveniment), sunt acei copii care dau tot ce au mai bun fără să aștepte nimic în schimb. Sunt cei care au stat ore întregi în căldură făcând clătite, de exemplu,  sau cei care au vândut ornamente de Crăciun cu degetele aproape degerate, dar fără să se plângă sau să vrea să plece acasă. Sunt impresionată de bunătatea lor și de felul în care știu să lucreze în echipă.
    În ceea ce privește fetele din ziua de astăzi sunt exact ca cele din generația mea, singura diferență fiind că se roșesc atunci când primesc un sms, nu un bilețel de dragoste.
   Spre deosebire de generația mea băieții nu sunt atât de competitivi când vine vorba de prietenie. De exemplu m-a uimit gestul a doi băieți de a-l învăța pe al treilea să se dea pe patine, având o răbdare extraordinară. Cei din generația mea l-ar fi luat în derâdere și după maxim 5 minute de încercări ca instructori ar fi renunțat.
   Este, fără îndoială și meritul părinților lor care înțeleg dăruirea copiilor lor și îi susțin. Consider că acești tineri sunt atât de mărinimoși datorită parinților lor care îi încurajează să facă ceva constructiv. Îi apreciez enorm pe acești părinți care înțeleg că un copil nu este “dator” doar să învețe și să ia note mari.
   Știu că veți spune că nu sunt toți la fel… așa e, nu toți sunt la fel, cum nici noi, adulții nu suntem toți la fel, dar gașca cu care lucrez eu (sunt peste 50 de voluntari care s-au împrietenit și care au acum o gașcă) chiar așa este… de fapt v-am povestit doar 10% din cum sunt acești tineri pentru că nu sunt destule cuvinte, la superlativ, care să îi poată descrie.
   Fără niciun dubiu vă pot spune că viitorul nu este așa sumbru cum îl văd unii din noi, pentru că viitorul sunt tinerii frumoși, buni și harnici, sunt cei susținuți de părinți să facă ceea ce le place și ce le aduce satisfacție morală!
   Nu cred că noi suntem în măsură să îi judecăm și să îi catalogăm pe cei din generațiile de după noi doar pentru că lucrurile se schimbă evoluând. Noi, cei care făceam balurile bobocilor în discoteci cu berea și țigara în mână îi judecăm pe cei care acum fac balurile bobocilor în sălile Caselor de Cultură (eu am fost șocată că balul bobocilor începe, acum, la ora 17 pentru că “pe vremea mea” nu aveai ce căuta în discotecă până la ora 22).
   Cam atât pentru astăzi! Nu uita de like și share dacă ți-a plăcut articolul de astăzi!

 
 

Roxana Jibotean

 
 
 
 
 

1 COMENTARIU

  1. Problema nu e legata de tinerii din ziua de azi, problema e legata de batranii din ziua de astazi. Unii chiar nu sunt capabili sa inteleaga comprimarea timpului si faptul ca preocuparile s-au schimbat pe masura ce anii au trecut. Sunt unii care chiar nu inteleg cum se poate lucra de pe un calculator si nu pot depasi aceasta bariera de cunoastere. Cred ca avem tineri extraordinari de inteligenti care in familia lor sunt mai degraba neapreciati din cauza faptului ca munca pe care ei o presteaza, pentru unii parinti, nu pare cuantificabila decat daca …. matura prin casa sau duce gunoiul. Sunt singur ca generatiile urmatoare de parinti vor fi cu mult mai deschise la noutatile care vin.

Comments are closed.