Acasă Arta de a fi părinți Căderea din Rai în sistemul din România

Căderea din Rai în sistemul din România

516
0
DISTRIBUIȚI

   Nu îmi vine să cred ce repede au trecut cei doi ani de concediu maternal! Au fost, fără îndoială, cei mai frumoși ani de până acum și chiar dacă la început eram speriată de ceea ce va urma, m-am acomodat tuturor situațiilor noi în care am fost pusă. Legătura care s-a creat între mine și fiica mea este una foarte puternică și este o fetița tare veselă și drăgăstoasă.
   Evident că este un AVANTAJ PENTRU COPIL să poți petrece, tu ca mamă, primii doi ani din viață alături de el. Este benefic în primul rând pentru dezvoltarea lui, atât din punct de vedere personal cât și emoțional.
   Unul din cele mai importante AVANTANTAJE  PENTRU MAMĂ, cred eu, este faptul că are timp și pentru ea, are timp să se odihnească. Spun asta gândindu-mă la mamele noastre care după trei, patru luni se întorceau la muncă, apoi veneau și spălau scutece, făceau cele necesare în casă, găteau și se ocupau și de creșterea și educarea noastră. Nu pot decât să le apreciez enorm și să recunosc că nu știu cum reușeau să facă toate aceste lucruri.
   Totuși această perioadă are ca DEZAVANTAJ PENTRU COPIL faptul că devine foarte dependent de mamă. Nu știu cum sunt alți copii, dar fiica mea a devenit în tot acest timp tot mai legată de mine și mai posesivă în ceea ce mă privește. Vrea să fiu mereu în preajma ei chiar și atunci când se uită la desene sau când se joacă cu păpușile. Ruptura va fi mare atunci când va merge la grădiniță decoarece va fi totul diferit față de cum era ea obișnuită. Un mic sfat pe care l-am citit și eu de la experții în parenting: vorbește cu copilul înainte de a se produce această mare schimbare în viața lui. Explică-i ce urmează să se întâmple pentru că frica de abandon va fi cea mai mare teamă pe care o avea atunci. Explică-i că vei merge să îl iei după ce se joacă, doarme și mănâncă și că nu va rămăne acolo. Așa cum tu mergi la muncă, va merge el la grădiniță. Mare atenție la felul în care îi vorbiți despre asta! NU spune “MERGEM la grădiniță”, pentru că el va înțelege că mergeți împreună, iar atunci când îl vei lăsa acolo va fi dezorientat. Prezintă-i partea bună a faptului că va petrece 8 ore/ zi, 5 zile pe săptămână cu copii de vârsta lui.
   DEZAVANTAJUL PENTRU MAMĂ a acestui concediu de doi ani este lipsa preocupării pentru cariera profesională și acomodarea mult mai grea în momentul reîntoarcerii în piața muncii. Fără îndoială există și mame care în acești doi ani se dezvoltă și mai mult profesional decât au făcut-o până atunci, dar aceste cazuri sunt rare, deoarece majoritatea femeilor preferă să-i acorde copilului cât mai mult timp.
   Ce alternative avem pentru copiii noștri când vine timpul să ne reîntoarcem la muncă?!
Mă plângeam  într-un video despre cât de prost este făcut sistemul din România, adică: după acești doi ani nu îți poți duce copilul la grădiniță pentru că vârsta minimă de înscriere este de 3 ani. Una dintre alternative este creșa… și acum vine distracția… sunt orașe care nu au creșe de stat sau orașe unde sunt locuri mult prea puține în comparație cu numărul copiilor. Pe www.mediafax.ro citeam un studiu, realizat în 2017, din care reiese că în Bucuresti sunt 19 creşe de stat, cu o capacitate de 3.890 de locuri pentru cei 48.000 de copii cu vârsta până în trei ani.
   Dacă ai un bunic/ o bunică care să poată sta cu copilul de la doi la trei ani, te numeri printre norocoși, dar dacă nu alternativele sunt creșele private sau să angajezi o bonă.
   Este trist totuși că oamenii din conducerea țării nu sunt mult mai preocupați de educația copiilor… macar jumate din cât sunt preocupați de soarta celor din pușcării.
   Cam atât am avut de spus pentru astăzi. Aștept părerile tale, aștept propuneri de subiecte pe care ai vrea sa le abordez, aștept să dai share dacă ți-a plăcut!

Roxana Jibotean